Wednesday, May 26, 2010

Kovikud ja teised lahedad leiud

Me trehvame sõpradega kohvikutes ja körtsides, sest elu on seiklus. See on lõbus suhtlus, aga kas me mõistame oma kiire elumoega siseneda Euroopa kohvikukultuuri?

Hommikused trammid ja rongid on täis tööleminejaid kellel on käes papptassid. Pargis peale kooli kohtame lastevanemaid, kel on rohelise logoga tass ja söök kaasas.

Pariisis pole seda näha, rahvas koguneb bistrosse korralikule lõunale. Toit on maitsev ja tervislik. Aga see pole terve pilt. Reisijuhid on täis kuulsaid kohti, kus kunstnikud ja kirjanikud kohtusid.

Näiteks Jean Cocteau kutsus kokku Seine'i parem- ja vasakpoolsel kaldal elavad kunstikud, kes omaette hoidsid ja teistega ei suhelnud, kohvik avas võimaluse suhelda/ühendada. Eduard Wiiralt ja Aleksander Rannalt olid temaga tihti koos. Aleksander Vardi, Adamson-Erik ja Kristjan Teder maalisid ja õppisid Pariisis; all on Vardi Montmartre õhtu 1938.a

Kui Ameeriklased maandusid, ruttasid otse hotelist kohvikusse, et uudiseid kuulda ja teistega koonduda. Kohvikud olid ka koolid, "sidewalk academies where one learns bohemian life and scorn for the middle class." Mõned grupid suhtlesid rohkem ühe kohvikuga kui teisega, aga paljud lippasid mitmest kohast läbi ühe õhtuga.


Moodne elu nõuab enam kontatki kui kunagi varem. Vilkalt tuleb tegeleda uudistega ja sõpradega. WiFi on osake modernsest maailmast, kuis varem oli telefon. Siin on WiFi tegemised Eestis. Meeldiv on eluraskusi ületada lihtsa tehnoloogia abil. Raskused tekivad kui vanad tegevused veega välja viskad, nagu kirjandus ja lugemine.

On olemas muinasloolised kohad, mis aitavad kaasa loomevõime arenemisse, millesse võiks ka süveneda nagu suurmeistrite maalidesse. Neid tuleb otsida ja pole kerge leida.

Üks selline koht on Meistrite Hoov Tallinnas. Sissepääs on Vene tänavalt, ennem Katariina käiku, Raekoja platsilt kiviga visata. Hoov on kaetud munakividega ja hooned pärinevad keskajast.

Paksud müürid kaitsevad hoovi lärmist ja ansamblite helinad kõlavad hästi nende vastu.

Huvitav on see, et paksud müürid aitavad hoida WiFi signaali hoovis, kuigi tavaliselt on seinad WiFi takistus.

Selles iidses hoovis on koos ajalugu ja modernse maailma väärtus, võimalus olla globaalne ja jagada oma ideed ja emotsioonid maailmaga (fotod Veljo Haamer).

Meistrite Hoovi pikka ja põnevat ajalugu on võimalik vaadata vanadel fotodel ateljeede seintel. Prantsuse stiilis kohvikus Chocolats de Pierre saab maitsta käsitsi valmistatud trühvleid ja kohapeal valmistatud kooke ja torte. Mõnel suve õhtul on ka kuulda Jacques Breli muusikat.

No comments:

Post a Comment