Friday, March 11, 2011

Naistepäeva helinad Eestis

Rahvusvaheline naistepäev on saja-aastaane! Seda tähistati esimest korda  1911. aasta 19. märtsil Austrias, Saksamaal, Šveitsis ja Taanis. Eesti Päevaleht kirjeldab, et "tänavatele kogunes siis üle miljoni naise (ja mehe), et nõuda naistele valimisõigust, õigust töötada riigiametis, õigust kutseharidusele ning tööalase diskrimineerimise lõpetamist."  Sel aastal kogunes rahvas üle maailma sajas riigis, et neid tähtsaid sündmusi mitte unustada.


Eestis Naistepäeval algas Eesti esimene Ladyfest, "millega soovitakse esile tõsta ja väärtustada naiste loomingut". Ladyfest sai alguse aastal 2000 Olympias, Washingtonis ja on levinud üle maailma.

Mis mehed teevad?
Talllinnas Mustpeade Majas esines „Eesti otsib superstaari” kolmanda hooaja võitja Ott Lepland, koos Mihkel Mattiseni ja Andre Heinaga, tuntud palaga "Otsides ma pean su jälle leidma".  Lauluviisi pani kirja Ott Lepland aga sõnad on koostanud Aapo Ilves: Räpinas sündinud mees kes kirjutab eesti, võru ja setu keeles.

Võro kirjanduse kodulehelt võib lugeda:

"Olnu vabakutsõlinõ kiränik kunstnik ja muusigamiis. Kujondanu ja toimõndanu lasõrtsõõrõ ja raamatit, mängnü pilli ja laulnu, kirotanu muusigat ja laulusõnno. Võrokeelsite sõnnuga võitnu 2004. aasta Eesti Eurolaulu võistlusõ ("Tii", ansambi "Neiokõsõ"), umakeelsit laulõ vidänü ka ansambliga Lõkõriq ja luulõtajidõ kambaga Viie Pääle." Siin on temast veel lugeda.



Andesta mul sa, ainult seekord veel.
Tulin ütlema: Olen mees, enam halba ei tee.
Sest nii on see, otsides ma pean su jälle leidma.
Ja tean ma veel - enam eal sa pettuma ei pea.

Võisin eksida, oma nõrkuses.
Tahan leppida. Olen mees, enam halba ei tee.
Sest nii on see, otsides ma pean su jälle leidma.
Ja tean ma veel - enam eal sa pettuma ei pea.
Sest nii on see, otsides ma pean su jälle leidma.
Ja tean ma veel - enam eal sa pettuma ei pea.

No comments:

Post a Comment