Friday, June 4, 2010

Kalevipoja jäljed Käsmu rannas 6. juunil 2010

Kui noor Kaelvipoeg oli suuremaks sirgunud, ta oli nii tugev et rebis puud juurtega maast välja ja viskas rändrahnu nii vette, et see veepinda puudutades korduvalt õhku tagasi põrkas. Kuna ta hästi palju viskas, nii saigi Käsmu rand kivimürakatega kaetud.

Johannes Uiga oli tuntud Lõuna-Eesti maastikumaalija; harva on leida tema poolt maalitud põhja rannikut. Teda nimetati Eesti Cezanne'iks; suurimat mõju avaldas talle Aleksander Vardi. Uigale pakkus suurt rõõmu Pühajärve maalide. "Kunstnik ehitas paadi, millega ta sai tundideks järvele maalima jääda, et valminud töödega naasta. Ta kujutas loodust isikupärase tunnetuse ja suhestumisega ruumi, kus olulised ei olnud detailid, vaid maa, vesi ja taevas ise." Kunstik suri 1998 aastal.

Rahvajutu järgi ujus Kalevipoeg Käsmu rannast Soome. Seal ta kohtus kuulsa sepa Ilmarinega, kes oli valmistanud vägeva mõõga. Seitse aastat tagus ja teritas sepp koos poegadega, seitset võlu sõnu sai mõõgale peale loetud ja seitset seltsi vees oli ta karastatud. Mõõka oli tellinud Kalevipoja isa vana Kalev enne surma.

Tänapäeval on võimalik külastada Käsmu Meremuuseumi ja oma silmaga näha võrdset viikingute mõõka:
Maidla mõõk Käsmu Meremuuseumis;
"Ida-Virumaalt Maidla külast põllutöödel ilmselt muistsest kalmest leitud mõõk on tõeline haruldus. Eestis on seni leitud kokku umbes 70 terviklikumat muinasaegset mõõka, aga see on üks paremini säilinud eksemplare üldse. Hästi on säilinud mõõga kõik osad: teramik, torujas metallist käepide, nupp ja kaitseraud. Dateeritud on neid nn Eesti viikingiaega, s.t 11. sajandi teise poolde või 12. sajandi algusse."

Käsmu viikinglaeva merre veeskamine toimub 6. juunil Käsmus:

"Üle pika aja on Käsmus jälle rõõm tähistada laeva vettelaskmist, viimati lasti kordoni õues Kaevu valgamas vette laev Edmund 110 aastat tagasi - minu vana-vanaisa oli üks laeva neljast ehitajast, vanaisa siis alles õppis Käsmu Merekoolis. Nüüd siis neljas laev samal laevaehitusplatsil. Tähtsa sündmuse märkimiseks kutsume kokku kõiki huvilisi.

Kuna laev sai ehitatud 1000 aastase mudeli järgi, siis on eriti oodatud muinasajahuvilised ja käsitöömeistrid. Alustame 5. juunil, kohale on lubanud tulla Tartu viikingilaev Turm, kes peab oma aastast sünnipäeva. 6.juunil toimub viikingilaeva vettelaskmine, pidukõned ja Oorti kontsert."


No comments:

Post a Comment