Monday, April 18, 2011

New Words: äkkost, nõme, hääljuhis, häälvalimine, fuajeebaar, arvevabrik

Mis on äkkost? Edasi lugedes selguvad selle nädala uued sõnad, mida soovime teile tutvustada. Siin on tore jutt, mida lugeja on meile saatnud:
Fuajeebaar Gladstone Hotel

Läksin võõras kohas autoga seiklema ja sattusin poodi kus laristasin (kulutasin) hulga raha. Selgus, et mu äkkost oli täitsa nõme (mõttetu) idee. Mu uue GPS'i hääljuhisel oli probleem ja ma eksisin ära.Sattusin võõrasse hotelli. Läksin fuajeebaari (lobby baari) ja tellisin endale rohelise tee.Otsisin taskust oma mobiili ja häälvalimisega helistasin sõbrale, kes aitas mind. Tema ise istus vangimajas, arvevabriku pidamise eest.

Basic translation: Wanting a bit of adventure, I went out for a drive and ended up at a store that featured  many things I really didn't need, but bought anyway. This was a dumb idea. Back  in the car there was a problem with the voice-activated GPS navigation device and I got lost. This time I ended up in a hotel, went straight to the lobby bar and ordered a  green tea. I rummaged around in my pocket for my cell phone and  voice dialed my friend, who was able to help. He, however, was in jail for falsifying documents. 

Paljud uued sõnad tekkivad uue tehnoloogia kaudu, aga kas häälejuhised on eesti keeles grammatiliselt õiged? Elioni Foorumil kirjutasid kasutajad möödunud aastal selle kohta nõnda:

"Paljudel navigatsiooniseadmetel on eesti keelse juhise grammatika valesti stiilis "kaks kümmend meetri pärast pööra paremale", "üks kilomeetrit ja viissada meetrit pärast hoia vasakule" jne. TomTom räägib õieti." TomTom is one of the portable GPS navigational systems available in Estonia. For more information about Estonian GPS options, check out the postings on the forums and also sites such as Arvutimaailm.

Kes aga räägib? Kui elate Põhja Ameerikas, on levinud võimalusi omada oma gpsile digigiidile huvitavaid hääli. Alguses oli mitu probleemi, nagu näete:



Aga GPS süsteemid on palju arenenud. Võimalused on nüüd alla laadida Põha Ameerikas kuulsate näitlejate hääli, kes annavad juhiseid autosõidus, näiteks Arnold Schwarenegger, Snoop Dog, Homer Simpson ja Dora, laste lemmik! Võid isegi enda häält laadida, kui soovid! Tavalised hääled on tasuta aga teisi võib maksu eest alla laadida. Tore koht kuulata GPS hääli on siin.

Arvamusi saab postitada ja lugeda
Eestis võid auto rentida millel leidub navigatsiooniseade koos hääljuhtimisega. See aitab leida vajaliku sihtmärgi. Aja jooksul on märgitud probleemid lahendatud, keele arusaadavus on paranenud, aga rakendus on siiski piiratud. Asukohapõhine teave (location-based media) on kergesti leitav nüüd nutika telefoni abil.

Eestis on ka end lihtne maakaardile näidata nutika telefoni toel. Nutika telefoni abil on lihtne lehitseda asukohapõhist teavet: lähimad kohvikud ja hotellid, mida külastajad kiidavad/ laidavad. Saad kergesti otsustada kuhu minna, jätta komentaare ja muljeid oma kogemustest. 

1 comment:

  1. Kui ma lugesin Edgar Allan Poe ulme novelle, siis tekkisid minu laubale higipisarad ..

    ReplyDelete