Friday, April 29, 2011

Royal wedding celebrations in Tallinn

Sõprus Cinema Art-House in Tallinn  Photo: Rauno Volmar. EPL
All the world loves a royal wedding! About 750 million viewers tuned in to watch Charles and Diana in 1981, but an estimated 400 million online viewers alone hooked up to watch YouTube’s live stream of William and Kate. The BBC's site could barely handle the strain of the huge volume of viewers, read the story here.  Could the total number of viewers reach a billion? Should be interesting...

In Tallinn friends of the British Embassy organized a viewing celebration in the former Sõprus Cinema, which has been transformed into an art-house.

According to ERR, Estonian Public Broadcasting:
"The embassy invited 300 guests to view the ceremony live at the art-house Sõprus Cinema in Old Town, where it was shown on the large screen. The list of invitees included Estonians and expatriates associated with the embassy, among them many members of the business community. A total of 1,900 people were invited to the London wedding itself, the embassy said, including Estonia's ambassador in London, Aino Lepik von Wiren".
See the wonderful photo collection here on the Postimees site:  Vaadake siit uhkeid pulmapeo pilte!

Kuningapoja pulmapeo tähistamine Tallinnas
Postimehe ajakirjanik Merike Tamm kohtus Briti suursaadikuga Peter Carteriga täna Tallinnas:

«Inglismaal on praegu palju tänavapidusid, seetõttu püüdsime ka oma peo teha nagu inglise tubase tänavapeo: meil on võileivad, salat, meil on pulmatort, joogid… aga kõik on väga lihtne ja meelega mitteformaalne.»

Suursaadik oli pulmade tõttu ilmselgelt elevil ja rõõmus. «Olen täna internetist lugenud kõikvõimalikke uudiseid juba kella poole seitsmest alates. On lihtsalt imeline päev!»

"Pidu toimus vabas õhkkonnas - külalised oli ju tulnud oma tööpäevast vaid lõunaaega veetma, nii et polnud uhkeid tualette ega pidulikke kõnesid. Laual olid võileivad ja tort, pakuti inglise siidrit, õlu ja vahuveini. Suure ekraani äär oli kaunistatud lipukestega ning inglise lippe ja pruutpaari pilte oli mitmel pool. Pärast esimest jutuvada istuti toolidele ja võileibu maitstes hakati sündmust suurel ekraanil nautida."

Kino Sõprus
Tuuli Aug kirjutas Eesti Päevalehes 2009.a  kuidas kino kolis Sõpruse majast välja uute Solarise keskusesse, ja jäi ootame uut üürnikku.
"Kino Sõprus ehitati 1955. aastal arhitektide Peeter Tarvase ja August Volbergi projekti järgi. Stalinistlikku stiili esindavas majas oli ehitamise järel kaks kinosaali - Punane  ja Valge saal. 1990. aastate alul jäi kinole ainult üks saal ja teine läks klubi Hollywood kasutusse".

Ja edasi?
Investeerimispankur Indrek Kasela äratas Sõpruse kino taas ellu möödunud aastal, siin on Kristi Helme tore jutt Õpetajate Lehes.

"Õnneks otsustas Kasela koondada MTÜ Must Käsi alla sõpruskonna, tänu kellele on Eestil nüüd hoopis esimene tõeline art-house kino. „Tallinnas peaks olema vähemalt üks kino, kus kompromisse ei tehta. Ning kui kas või üks inimene istub saalis, on seda kellelgi vaja.”

Mis on nüüd teisiti kinos?
"Enne filme ei näidata uues Sõpruses reklaame, vaid ringvaateid. Nagu vanasti. Uuema aja „raskekahuriväe” Rain Tolgi ja Andres Maimiku lühiklippide vaatamine nõuab head närvi ja musta huumori taju – ekraanil võib näha riigi sünnipäevavastuvõttu, kus „presidendipaari” kätleb sadomasohhistidest paarike, aga ka Arvo Kukumäe enesetappu ning koolipoiste kaklust Lasnamäe veerel. Kõik vaimukad ja hea puändiga."

Ja muidugi on kuninglike pulmade tähistamine Eestis võimalik Art House Kinos!
 

No comments:

Post a Comment