Friday, June 3, 2011

Sookolli Saladus

Hüpassaare raba vara hommikul.....link
"Mõõda õõtsuvat sood ja lagedat raba elas üks muretu olend. Rebasest veidike vähem, siilist ivake suurem. Ümariku keha küljes lühikesed käed ja tillukesed jalad. Peas lamedad kõrvad ja suured tumedad silmad. Selg tihedalt karvane. Ise kõndis jalgade peal püsti kui pisike inimene. Aga inimene see mehike ei olnud. See oli sookoll." Aino Perviku seletus.


See väikene olend ilmub tuntud aegadel, tuttavates kohtades. Üks neist on Soomaa, tema sünnimaa. Jaaniööl, kui leegitsevad lõkked ja kõlab rahvalaul, ärkab ta sügavast unest ja hillib vaikselt ringi. Tihti nähekse teda laukasoos hommikul pesemas, sooja päikse käes päevitamas. 


Sookollil on oma söögituba, mille nimi loomilikult on "Sookolli Söögituba". Sellel on ka oma võrguleht, otsige siit. Mida leida? Nõgesesuppi, rabapadat ja kuusekasvu jooki. Kui see ei täida, saate juurde tellida karaskit või porgandipirukat. Ja magustoiduks? Kodust kohupiimast pirukat või ka omakorjatud jõhvika torti! 

Kas soovite metsaolenditega varahommikul kohtuda ja tema menüüd maitsta? Seda võite ette tellida tuntud olendi käest, kes toob isegi kohale, kui ilusti küsitakse gtema käest!

KUS? Suure-Jaani Muusikafestival
23. juuni, kell 03

Hüpassaare soosaar
Päikesetõusukontsert
ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel ja soo-orkester
solist Toomas Vavilov (klarnet)

Kavas : Mozart, Saar, Ernesaks, Tormis, Grieg
Saate ka jalutada mõõda Hüpassaare matkarada  Mart Saare maja juurest, kulgeb loogeldes puude vahel ja turnides mööda kummuli paisatud juuremätastest. Umbes 4 km pikkune rada viib meid algul läbi siirdesoometsa ja jõuab siis rabasse ehitatud laudteele. Näete raba kauneimaid ehteid – selgeveelisi rabalaukaid, mille puhas vesi kutsub janu kustutama. Laudtee viib esimese lauka juurde, kus Mart Saar olevat ujumas käinud.

Ja muidugi toredat olendit - aga ärge edasi rääkige, see on Sookolli saladus!

No comments:

Post a Comment