Wednesday, June 1, 2011

Hüpassaare talu Soomaal on 100!

Kas Debussy või Saar?

Mart Saar, tuntud eesti helilooja, sündis Hüpassares, Soomaal, 1882.a Isa oli Suure Jaanis orelimängija ja Mart hakkas juba väikse poisina seda proovima, hiljem käis Peterburis koolis ja võttis tunde Rimski-Korsakovi käest. Teda inspireerisid Debusssy ja Skrjabin; ta soovis eesti rahvamuusikat sajandivahetuse muusikaga kokku põimida

Ssaar elas ja õpetas Tartus. Aastal 1921.- tulekahju! Koduga hävisid hulk teoste käsikirju ja suurepärane raamatukogu. Kolides Tallinnasse, Saar tegutses peamiselt heliloojana, kuid esines ka pianisti ja organistina, nii saatjana kui ka improvisaatorina.

Aastal 1932.a sai Hüpassare talu omanikuks ja kolis sinna, kus loodus teda inspireeris, kus ta kirjutas enamik oms teost.

Ester Mägi, Saare õpilane, on kirjutanud: "Mida tähendas Saarele Hüpassaare, seda märkasin eriti kevaditi. Ikka sagedamini hakkas ta sellest rääkima. Unustamatud muljed on mul esimesest külaskäigust Hüpassaarde.

Seal alles nägin, kuidas ta oli kokku kasvanud oma kodujuurtega. Kohtusime õhtul, kui ta tuli koju oma tavaliselt metsamatkalt - reibas, särav, pruun ja metsahõnguline, paljajalu ning valgeis toorsiidist pükstes ja särgis kui piduline. Järgnevail päevil näitas ta mulle uhkuse ja vaimustusega oma metsi ja puid, käisime rabas käsikäes, sest ta kartis, et teen ettevaatamatu sammu ja vajun laukasse, istusime metsas mahalangenud puudel, rääkisime, aga rohkem vaikisime."
Hüpassare talu, ehitatud 1911.a Foto: Elmo Riig, Sakala
Sakala ajaleht kirjeldab 31. peetud Lepakosest;

«Lepakose lugemised» algatas Lepakoselt pärit põllumajandusprofessor Jaan Lepajõe, kes korraldas aastatel 1992―1999 suviti koduloo- ja rahvuskultuuriteemalisi talusümpoosione. Neid peeti nii Lepakosel, Hüpassaares kui heliloojate Kappide majamuuseumis Suure-Jaanis.

Sel aastal toimub talumuuseumis hoone 100.a juubel. Järgmisel aastal peetakse Mart Saare 130.a sünnipäeva; ootame kavat!

No comments:

Post a Comment