Thursday, June 23, 2011

Võnnu - Cēsis - Wenden 1.osa

Võidud Võnnus ajaloos...
Cēsis, ehitatud 1209.a  Foto: Brunswyk 
"Ja kui nad lähenesid Võnnule, ennäe, eestlased, tulles suure sõjaväega, piirasid Võnnu sisse. Ja Rodolf  koos omadega pääses sellesse linnusesse. 

Ja eestlased võitlesid Bertoldi, tema vendade ja võndlastega kolm päeva vana linnuse juures, kus veel elasid vennad koos võndlastega.

Ja langes palju eestlasi ammuküttide poolt haavatuina, samuti tapeti ka võndlastest mõned vaenlaste odadega. Eestlased tegid nimelt suured puude kuhjatised, pannes neile tule otsa linnuse mahapõletamiseks, lohistades metsadest suuri puid koos juurtega, panid neist kokku midagi kaitsetorni taolist, toetades ning kindlustades seda teiste palkidega ning võideldes alt ja ülevalt, nad kiusasid tule ja suitsuga väga neid, kes linnuses olid. 

Ja kui sõja päevi poleks lühendatud, oleksid nad igatahes suuremat kurja teinud, sest mõnede lohakuse tõttu jõudsid kuuldused riialasteni mitte esimesel ega teisel, vaid piiramise kolmandal päeval. 

Ja need, sealt teele asunud, tulid neljandal päeval Siguldasse."
Väljavõte Henriku Liivimaa kroonikast Võnnu piiramise ja Ümera lahingu kohta 1210. aastal (Heinrici Chronicon Livoniae. Henriku Liivimaa kroonika. Tõlkinud Richard Kleis, toimetanud ja kommenteerinud Enn Tarvel. Tallinn, 1982, XIV, 8): 


LINK Vikerradio, Eesti lugu. LUGU VÕIB SIIT KUULATA



Kuidas Võnnu sai võidusamba, Maaleht, Ilmar Palli, 2009
Võnnu (Cēsise) võidusammas.
(Foto: Erakogu)
Saadud wõitude puhul meie põlise ja äraandliku waenlase üle linnades ja maakondades saaks lipud välja pantud ning kohalistes garnisonides sõjawäe paraadid toime pantud." 
Sellest päevast sai hiljem võidupüha.
Kindralmajor Ernst Põdder, 23. juuni 1919.a
Eesti Vabadussõda I, 1937: 177

No comments:

Post a Comment