Monday, May 2, 2011

Alice Mospak, 102. aastane eestlanna

Alice Mospak 102. a. sünnipäev
Aprillikuus Jersey City puhkekodus pühitses eestlanna Alice Mospak oma 102.a sünnipäeva koos mitmete pidulistega. Võibolla mõtles sel ajal tulevate Inglismaa pulmadele, mida ajalehed kohutavalt kuulutasid. Võibolla imetles tema ka Ameerika tugevaid tuuletorme, mis purustasid terved külad. Ja kindlasti mõtetiivad viisid tagasi nooruspõlve abikaasale, Leo Mospakile, liiga varakult kaotatud Eestis. Igatahes ega tema, nagu meie, küll Osama Bin Ladeni tabamist ei jõudnud ettekujutada. 

Alice Mospak oli tööl 11. septembri hommikul Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornides. Ta sai eluga välja, isegi pääses ilma kriimuta, tänud kaastöölistele. Eks ta ikka mõtles nende teiste 2977 hingede peale. Töö ta jättis sinnapaika, ta oli ju 92. a. vana ja kindlustus firmas küllalt teeninud. 

Elu on armas, kui on sõbrad ja tervis. Alice jagas välja oma sünnipäeval 13.aprillil kaks shokolaadi torti. Ja muidugi selle kõrval klaas punast veini - tema noorusretsept ülikoolipäevadest. (Jutt ilmus Hudson Reporter lehes 1. mail, 2011.)

Samal ajal teisel pool maailmas oli USA luurel. President Obama sõnadega: "väikesearvuline rühm ameeriklasi viis läbi operatsiooni, mille käigus tapeti Osama bin Laden, mees, kes korraldas terrorirünnaku maailma kaubanduskeskusele". President peatus oma kõnes põgusalt bin Ladeni kuritöödel, meenutas terrorirünnakuis hukkunuid ja varasemaid kordi, kui maailma hirmu all hoidnud terrorist juba peaaegu käes oli. Lugege edasi ERRi korrespondendi Neeme Raua artiklit siit.

Eile öösi vaatasime teleris kuidas tuhanded inimesed juubeldasid Valge Maja juures; kuulasime politseide mälestusi New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse kokkuvarisenud kaksiktornide asupaigas. Tuletas meelde Berliini müüri langemist umbes kakskümmnend aasta tagasi, mida ka ei saanud ette kujutada. Kas uus sündmus on maailmale sama mõjukas? Aeg toob tõe esile.

Küsimust peaks esitama ka Alice Mospakile ja teistele, kes pääsesid....Aga oleme õnnelikud koos Alice'iga, kes loodab järgmisel aastal välja jagada kolmandat shokolaai torti oma 103. aasta sünnpäevaks. Soovime talle palju, palju õnne ja sama elu rõõmu! Ta elagu!

No comments:

Post a Comment