Thursday, May 12, 2011

Kas ajalugu kordub?

Teisipäeva hilisõhtul selgusid Düsseldorfis, Saksamaal esimesed kümme riiki, kes pääsesid laupäeval toimuvasse Eurovisiooni finaali. Kokku osalesid I poolfinaalis 19 riigi esindajad. Finaali pääsesid Ungari, Aserbaidzaan, Serbia, Leedu, Kreeka, Šveitsi, Soome, Venemaa ja Island, Gruusia. Lõppvõistluselt peavad eemale jääma Poola, Norra, Albaania, Armeenia, Türgi, Malta, San Marino, Horvaatia ja Portugal.


Poolfinaalidest edasipääsejad pakuvad finaalis konkurentsi sinna automaatselt saanud Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Suurbritannia lauludele. Edasipääsejate väljaselgitamiseks said oma hääle anda vaid I poolfinaalis osalenud riikide ning lisaks Suurbritannia ja Hispaania televaatajad ja ekspertidest koosnevad žüriid - igas riigis loeti žürii ja rahva punktid kokku 50/50 põhimõttel.

Eesti televaatajad saavad täna ka oma lemmikule hääle anda, sest II poolfinnalis esineb Getter Jaani. Eestile on fännide ennustuste paikapidavus positiivne, kuna nad on edasipääsu ja head tulemust ennustanud ka Eesti esindaja Getter Jaani esituses kõlavale "Rockefeller Streetile", mida kuuleb neljapäeval toimuvas II poolfinaalis 15ndana.

Nii poolfinaalide kui finaali õhtujuhid on saatejuht, muusik ja koomik Stefan Raab, uudisteankur Judith Rakers ja näitleja Anke Engelke. ETV otseülekandeid poolfinaalidest ja finaalist kommenteerib traditsiooniliselt Marko Reikop, II poolfinaali ja finaali ajal toimub otseülekanne ka Raadio2-s, kus saatejuhtideks on Mart Juur ja Andrus Kivirähk. Hääletamisvõimalus on nimelt neil riikidel, mille esindajad saates osalevad. Ülekannet kommenteerib Marko Reikop.

12. mail möödub 10 aastat Eesti võidust Eurovisioni lauluvõistlusel Taani pealinnas Kopenhaagenis. Kas mäletate?


Eestlaste "Everybody" oli üks ootamatumaid võite Eurovisionil, kuna hääletustabelites ega kihlveokontorites sellele edu ei ennustatud. Ometi oli Ivar Musta ja Maian-Anna Kärmase loodud võidulaul mitmel põhjusel silmapaistev: üks lauljatest, Dave Benton, oli vanim esikoha saanud osaleja (oli esituse ajal 49aastane).

Samuti oli see esimene Eurovisioni võidulaul, mida esitas tumedanahaline laulja, ning Eesti oli esimene endistest Nõukogude Liidu liiduvabariikidest, mis võitis Eurovisioni lauluvõistluse.

Üheksa riiki andis Eestile 2001. aasta lauluvõistlusel maksimumi ehk siis 12 punkti. "Everybody" kogus poolehoidjaid Hollandis, Prantsusmaal, Türgis, Suurbritannias, Maltal, Kreekas, Lätis, Leedus ja Sloveenias. Sellest hoolimata jäi laulu menu tagasihoidlikuks: lugu figureeris vaid ühe nädala Saksamaa singlimüügi tabelis TOP 100, mõnevõrra kauem aga Rootsi raadiote edetabelites.

Eesti Rahvushääling kirjutab: "Getter annab tõepoolest endast parima, kuid kogu laulu juures on midagi veidi kalkuleeritut ja kunstlikku ning kui Euroopa jätkab hääletamist selliste laulude poolt nagu Šveitsi ja Soome omad, siis on see Eesti jaoks halb uudis. Teiselt poolt, "Rockefeller Streetil" on tempo ja temperament, mis puudub enamikus teise poolfinaali üldiselt keskmise tempoga lauludes."

Kui Eesti pääseb täna finaali, siis on see teine kord pärast poolfinaalide rakendamist 2004. aastal. Eelmisel korral õnnestus Eestil edasi pääseda 2009. aastal, kui Urban Symphony "Rändajad" saavutas finaalis kuuenda koha.
Okas kurku ja kivi kotti!

Eura Visioon

No comments:

Post a Comment