Friday, May 6, 2011

Riigitelevisiooni (ETV) parimad teleprogrammid

Emadepäev on tulemas! Võibolla sooviks ema vaadata Eesti telerist/ telekast ehk televiisorist midagi naljakat, põnevat või omapärast?

Aastate pikku oli Eesti Televisioon ainuke eestikeelne teleprogramm Eesti NSVs. Sealt saime kätte kõik uudised, vene filmid ja eesti naljad, mida pidi aga ka peitma tsensuuri eest. Mulle meeldis väga see eestikeelne TV.  Muidugi oli olemas KTV Ostankino programmid. Salaja sai isegi Soome televisiooni näha, kuigi uduselt  ja see vajas spetsiaalset antenni ning telerisse tuli lisada “lääne heli ja värvi blokk”. Sellest teemast on tehtud huvitav dokumentaal: "Disko ja tuumasõda'', mida näidati 2 aastat tagasi ka Torontos Estdocsil.

Mida on siis pakkuda täna 55aastasel riigitelevisioonil vähemalt nelja eratelevisiooni kõrval? Ikka nostalgiat, palju tõsist muusikat, terviseradu ja teatrit.

Võttekoht Nõmmel    Foto: Avjoska,
Õnne 13
Kindlasti maainimeste vaidlematu lemmik, kauakestev ,,Õnne 13'', kus on lahatud kõik maaelu probleemid huvitavate tegelaste kaudu. Eesti vanimat teleseriaali saab näha laupäeva õhtuti kell 20.30, kordus järgmisel laupäeval kell 10.40.
www.etv.err.ee- saad vaadata sarja kuni 01.11.2008.a. Mine pealehe vasakusse nurka ja vajuta reale-vaata saadete arhiivi.Siis vajuta -otsi saadet. Lehel ilmuvad kõik saated tähestikulises järjekorras.   Tegevuse keskseks kohaks on Morna linnas asuv kortermaja, aadressiga Õnne 13, mis on tegelikult kena Nõmme kohvik Tädi Anni Juures.
Üks lugu
"Üks lugu" filmimine
Omamoodi sari on ,,Üks lugu'', kus 2 minuti jooksul rullub lahti erinevate inimeste elu. Igas saates jutustatakse ühe tuntud isiku või omaala spetsialisti poolt väike seik oma elust. See ei ole väljamõeldis, vaid tegelik elu. Nauditavad ja põnevad hetked! Sari algas 02.01.2011. "Üks lugu" on osa Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmist. Pühapäeviti pärast Aktuaalset kaamerat.

ENSV on ka Facebookis
ENSV
Seriaal ,,ENSV'' on kindlasti mõeldud neile, kes elasid tol ajastul. Võõrale ei tundu need naljad ja ajastu sugugi nii huvitav. Sari on muutunud rutiinseks, sest tegevus toimub ühiskorteris. Kui lugeja ei tea, mis on ühiskorter, siis ongi parem! Ühiskorteris elasid kaks perekonda, kes jagasid ühiselt kööki ja tualetti. 14 osa on juba näidatud. Uus hooaeg algab sügisel, eetris 20:30 pühapäeviti. Vaadake ka nende Facebook lehte siit.

Sarjas osales Afganistani sõjaveteran  foto: ERR 
Kes on näinud Ilmar Raagi mängufilmi ,,Klass'', see on kindlasti vaadanud ka 7osalist sarja ,, Klass: elu pärast". Raske ja pisaraid tekitav filmisari noorte elust enne ja peale koolitulistamist. Ei ole soovitav vaadata alla 16. Film ja telesari on saanud mitmeid märkimisväärseid auhindu Poolas, Roomas,Varssavis, Makedoonias jne.

Ohtlik lend
foto: telekas.ee
2009.a. kordusena näidatud politseisari ,,Ohtlik lend" on lennukas ja naljakas. Kahju , väga kahju,et uusi osi juurde ei tehtud. On ilmunud ka ,, Ohtlik lend'' 6 järjestikku raamatut Mihkel Ulmani sulest. "Ohtlik lend" on Eesti kriminaalseriaal, milles politseiniketandem Andres Västrik (Marko Matvere) ja Rita Leidpalu (Elisabet Tamm) uurivad ja lahendavad erinevaid juhtumeid. Seriaal jooksis kaks hooaega telekanalil ETV (17. septembrist 2006 kuni 23. detsembrini 2007 ), kokku 24 jagu. Kriminaalseriaali idee autor oli Ain Prosa, kes produtsent Raivo Suviste heakskiidul tegi pilootseeria kirjutamise ettepaneku Mihkel Ulmanile. 2006. aasta kevadel alustas Toomas Kirss ka kriminaalseriaali tootmist. Tagantjärele tõdes Prosa, et oleks "Kelgukoertest"  varem teadnud, poleks "Ohtlikku lendu" tegema hakanud (Sakala, november 2006.).


Uus huumorisari "Riigimehed" küsib: kust tulevad mehed, kes juhivad meie kodumaad vastu helgele tulevikule ja kuidas sünnivad tõelised Eesti liidrid? Ja seejärel annab sellele ise ammendava vastuse 8osalise sarjaga. Peaosas meisterlik Taavi Teplenkov. Stsenaristid Ott Sepp ja Õ-Fraktsioon. Siit saab DVD tellida!

Kas sari järgneb Eesti poliitikute elu?  Postimehest võib lugeda seda arvamust:
«Paar stseeni on otse elust enesest, kuidas «kolmas poeg» võibki saada õnne juurde,» leidis Ruussaar Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Olen kuulnud, et Eesti rahvusringhäälingu juhid on saanud oma poliitilistelt suunajatelt peapesu, kuna see sari julmalt pilkab just Reformierakonda ja selle sisemist tegevust,» rääkis ajakirjanik Priit Hõbemägi.


Ülle Lichtfeldt, Liina Olmaru, Andrus Vaarik,
Marko Matvere. Foto: Peeter Langovits, Postimees
12-osalise loo ,,Tuulepealne maa'' keskmes on kaks perekonda: Läänemaal asuva Roo kaluritalu pere ja Tallinna prominentse advokaadi Kallaste perekond. Neist omakorda keskseimad on Toomas Roo (Rasmus Kaljujärv) ja Indrek Kallaste.(Märt Avandi). Kes tahab eesti lähiajalooga tutvust teha, võtku südameasjaks seda sarja vaadata.On ilmunud ka DVD, mida on olnud müügil ,,Estores'' Toronto Eesti Majas. Ma vaataks seda sarja veel ja veel. Olengi juba 3 korda seda nautinud. Mu abikaasagi on sellest vaimustatud, sest muidu talle eesti filmid ei meeldi. Ei ole kiirust, sündmusi, ainult mõttepausid, vähe teksti ja liikumist, liiga aeglased.
 
ETVs on palju spordisaateid ja-ülekandeid, meelelahutussaateid koos eurolaulude, eesti laulude,eesti top7 ja õhtutähtede kavadega.Veel on kultuuri-muusika-, elu-, päevakaja-,dokumentaal- ja lastesaateid. Kõik ETV omasaated on internetis otse vaadatavad http://www.err.ee/otse.

,,Samal ajal oleme üks väga väheseid üldhuvi telekanaleid Euroopas, millel on prime-time'is laste ja kultuuriuudiste saade. Me ise enam ei tajugi, kui haruldane see on, sest mujal on sarnased saated kas eraldi kanalitel või siis väljaspool parima vaadatavusega kellaaegu.

Jätkuva digitaal- ja internetirevolutsiooni tähe all me täpselt ei teagi, mis võib ETV-st saada järgneva 50 aasta jooksul. Üks on kindel – nagu Toomas Uba olevat tihti korranud: "Hea lugu pääseb alati eetrisse." Me näeme täna, et sellistele saadetele, mida me teeme, on vaatajaid. Senikaua, kuni on neid vaatajaid, kellega me jagame samu väärtusi, jääme me ikka sellesse elektroonilisse meediasse, kus hoitakse ja arendatakse elu Eestis." Ilmar Raag, ETV juhatuse esimees 2002-2005

Esta Teevee - vaatan harivaid saateid 

No comments:

Post a Comment